Halvveisrapport/halvveis rapport fra TV2 Fagernes International

Morten Smedsrud har nedspilt motstanderen, en sterk svenske, og har nå to trekk som vinner. Dessverre trådde han feil og gikk på et forsmedelig tap i første runde. Spill igjennom hele partiet hans her.

Fire djerve stjernespillere (dog flere Stjernevenner!) er på tur til Norges sjakksentrum i påska: Fagernes!

Det åpne norgesmesterskapet spilles nemlig på Fagernes. Dette er en turnering som Hans Olav Lahlum har arrangert i en årrekke her, og en turnering med lange tradisjoner. Før Lahlum arrangerte Øystein Brekke turneringen noen år, etter at norsk sjakks turneringsnestor Arnold J. Eikrem døde. Han arrangerte disse turneringene på Gausdal, men stod egenhendig for turneringene som skaffet flest nordmenn tittelnormer på 80- og 90-tallet. Blant annet tok GM Einar Gausel alle sine tre tittelnapp på disse turneringene.

I år er det en liten, og ikke akkurat normjaktende gruppe som stiller, men det er gode spilleforhold (som bildet i toppen viser) og vi får av og til også spilt god sjakk. De fire stjernespillerne er rangert nærmere andre halvdel av spillefeltet, men på klubbspillernivå kan mange overraske. I første runde så Morten Smedsrud ut til å gjøre forhåndsrangeringen til skamme, når han endte opp i et vunnet sluttspill mot den sterke svensken Gusztav Jr Lang (FIDE 1800), men trådde feil i sluttspillet til høyre. Dermed ble det kun Kristoffer Gressli som vant i første runde, med en middels overkjøring.

I andre runde stod Erik for poengfangsten til Stjernen. Han vant greit mot Sissel M. Engevik etter å bare ha brukt 10 minutter (mot Sissels 90). Uvant av Erik – noe også åpningen hans var. 1. e3?!. Alle andre tapte, men Kristoffer fikk den tvilsomme gleden å spille på livebrettene, så alle fikk se hans «solide» franske forsvar.

Stortalentet Maria Greibrokk bukket matt i én mot Kristoffer
Talentet Maria Greibrokk bukket matt i én mot Kristoffer

I tredje runde begynte det endelig å se bra ut for Stjernespillerne. Morten hanket inn en solid seier, Jonas stoppet blødningen etter to tap med en remis, i noe som lenge var en tapt stilling. Erik stod lenge godt mot finnen Tomi Tocklin, men bukket bonde etter å ha slått feil brikke først i en slagveksling, og bukket senere partiet. Kristoffer lånte Eriks kongeindisk-prepp og stod godt gjennom hele partiet mot Altas fremadstormende spiller, Maria Greibrokk. Til slutt bukket hun under og bukket matt i ett. I diagrammet til høyre har hun nettopp spilt Lh6-d2.

I fjerde runde tok Stjernespillerne også 2 poeng: Jonas fikk remis mot Kazim Yilmaz, Erik Grindbakken koste seg til seier i samme kongeindisk-prepp som Kristoffer lånte i runde 3, Kristoffer remiserte en ung spiller fra Hamar i nok en fransk, mens Morten tapte mot Maria Greibrokk. Også han stod kjempegodt, og ofret nydelig en offiser for bønder og spill mot Marias konge, men han klarte dessverre ikke finne nådestøtet, og bukket under i tidsnøden.

Dermed står Stjernespillerne totalt med litt under 50 %. Kristoffer har 2,5 og ligger på en 15. plass etter 4 runder. Erik står med 2 poeng og ligger på 33. plass, mens Morten og Jonas har 1 poeng hver og ligger på hhv. 55. og 57. plass. Vi kan ikke avslutte rapporten uten å nevne at Stjernevennen Mathias Nesheim (OSS) ligger på 3. plass med 3,5 poeng. Stå på!