Kovachev og Kvisla toppet het lørdagslyn

Det gikk hett for seg i Stjernens lørdagslyn 22. juli med 32 spillere og to grupper.

Gruppe 1:
Førstepremien og beste A-spiller-premie ble delt mellom Kovachev og Kvisla som begge fikk 12,5 poeng. Beste B-spiller ble Martin Nilsen med 8,5 poeng.

Gruppe 2:
Vinner ble Thyra Kvendseth med 13 poeng. Etter en litt treg start, avsluttet hun med 10 strake. Premien for beste C-spiller gikk til Rune Justad som tok 2. plass totalt, og premien for beste D-spiller gikk til Gabriele Zippi.

Resultater lynlørdag 22. juli

Det var sjeldent mange disputter over regler på en av sommerens hittil varmeste dager. Derfor vil vi minne om at alle på Stjernen skal vise normal folkeskikk og følge sjakkreglene. Normalt vil ekstreme brudd på førstnevnte føre til bortvisning, men ved spesielle tilfeller kan turneringsleder gjøre unntak på dette.

Vi følger FIDEs regler for sjakk, også de nye reglene som ble implementert 1. juli. Etter lørdagens hendelser vil vi også minne om følgende:

 • INGEN skal bryte inn i andres partier. Et parti spilles kun mellom spilleren som spiller sort og spillren som spiller hvit. Ser man noe ureglementert, kan man kontakte turneringsleder.
 • Trekk skal kun gjøres med én hånd. Det gjelder alle trekk, også bondeforvandling.
 • Brikker skal settes i feltet og skal rettes på egen tid. Dersom noen kontinuerlig setter brikker mellom feltene, eller retter brikker på din tid, stopp klokken og kontakt turneringsleder. Du kan ikke kreve seier på dette, men turneringsleder kan gi deg ekstra tid og etter flere overseelser kan man dømmes til seier på dette.
 • Er du i tvil, kontakt turneringsleder!

Resultater lynlørdag 22. juli

5 thoughts on “Kovachev og Kvisla toppet het lørdagslyn

 • 24/07/2017 at 10:45
  Permalink

  Vedrørende den «heteste» disputten, med Francis (ikke Frances, jf. http://www.kansaschess.org/htdocs/2006KansasOpenReport.pdf) Crow, vil jeg som tilskuer bemerke:
  Crow er amerikaner (Missouri), og kan ikke norsk. Hans motstander som krevde seier på angivelig ulovlig trekk, gjorde kravet gjeldende på norsk. De innledende bemerkninger ellers falt også på norsk, inntil turneringsleder fikk tid til å oversette, oppfatte Crows versjon og roe ned. At Crow i stridens hete mistet besinnelsen og hevet stemmen og førte uhøvisk tale var klanderverdig, men psykologisk forståelig. Han følte seg motarbeidet av forsamlingen, som tilsynelatende var ensidig norskstemt, og kunne selv ikke skjønne det som ble sagt mot ham.
  Turneringsleder klarte å håndtere tvisten på en grei måte. Kravet om ulovlig trekk ble heller ikke tatt til følge, det ble bedømt som uenighet om hvor en brikke var plassert på brettet, og uklar plassering er ikke identisk med ulovlighet. Partiet ble dømt til å fortsettes ut fra en fastsatt stilling, og endte med seier for Crow, som også endte på en 7. plass i det sterke feltet.
  Jeg har sett på nettet at Francis Crow ble nr. 2 i Reserve Section i Kansas Open 2006, etter Conrad Holt som nå er GM. Nettsiden som jeg har referert til viser også foto.

  • 24/07/2017 at 11:20
   Permalink

   Hei, Odd, og takk for kommentaren! Det er aldri enkelt med situasjoner som på lørdag. Det var også et ekstraordinært tilfelle, i tillegg til dette som du beskrev. I etterkant av episoden ble jeg forklart dette, og da mente jeg det var greit at hun fortsatte turneringen. Det skal også påpekes at hun oppførte seg eksemplarisk i etterkant av episoden.

   Forøvrig: «Francis» heter nå «Frances» etter å ha skiftet kjønn, navnet på resultatlisten stemmer 😉

 • 24/07/2017 at 11:51
  Permalink

  Da har du nok en gang rett. Dette med kjønnskifte kunne rimeligvis ikke jeg vite, og slike ting skal man jo være tilbakeholdende med å bemerke eller raljere med. Jeg stusset jo første gang jeg så Frances i OSS sist tirsdag , jeg tok henne først for å være kvinne, etter påkledningen. Men stemmen virket kraftfull og mandig. Men nå har jeg altså også dette riktig.

  Jeg kan ikke dy meg for en noe utenforliggende morsomhet her. Vi kjenner tidligere New York-ordfører Bloombergs kamp for sunne matvaner, med restriksjoner på sukker og «transfett».
  Han besøkte sin London-kollega Boris Johnson (som vel nå er utenriksminister) og litt av en bajas. Johnson bekjente at han ikke helt visste hva transfett var for noe, men gjettet at det kunne ha noe å gjøre med overvekt hos transseksuelle personer.

 • 27/07/2017 at 15:10
  Permalink

  Partiet endte vel med tap for Crowe etter at partiet fortsatte. Han hadde flyttet en bonde fra en uklar posisjon til g5 som så ut til å være et ulovlig trekk og som ville vinne materiell. Det var en spesiell løsning at han fikk trekke en annen brikke uten at det ble tatt stilling om trekket var lovlig.

  • 27/07/2017 at 16:20
   Permalink

   Hei, Per! Det har du helt rett i. Det var en spesiell løsning som sannsynligvis ble påvirket av temperaturen i debatten, dessverre. Jeg jobber stadig med å forbedre meg, og eneste jeg kan si til mitt forsvar er at jeg tar lærdom!
   -Kristoffer

Comments are closed.