Klubbkveld og Evans gambit

 På torsdager framover ønsker Stjernen å tilby en uhøytidelig atmosfære med tematurneringer i hurtigsjakk (+ evt. vanlig turnering for de som ønsker det). Denne torsdagen var det den romantiske «Evans Gambit». Det vil si at alle partier starter etter åpningsfrekvensensom ender med 5. c3…

Evans gambit er en sjakkåpning som begynner med åpningstrekkene 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 4.b4!? Lxb4 5. c3 … Åpningen ble først spilt av William Davies Evans (1790–1872) mot Alexander McDonnell i 1827. Gambiten ble snart svært populær og ble brukt av spillere som Paul Morphy og Adolf Anderssen. Forbedret defensiv teknikk og mer fokus på posisjonelt og strategisk spill gjorde Evansgambiten mindre populær. Åpningen fikk et lite oppsving da Garri Kasparov spilte den en del ganger på 1990-tallet. Evansgambit var også yndlingsåpningen til den norske forfatteren André Bjerke og sjakkboken hans, «Spillet i mitt liv», inneholder ganske grundige analyser av åpningen fra tiden i Sjakklubben Stjernen!

12 spillere tok utfordringen med Evans Gambit, og vinneren Francisco Gonzales fikk også med seg ei lita flaske Prosecco i bonus med sine 5/5. Andreplassen gikk til Alex Pena, og beste B-spiller ble Bjørge Vestli! I Stjernen kan vi tydeligvis vår teori, for sort utjevnet fort: Det ble 14 partier med seire til hvit, 14 seire for sort og 2 remiser i teorigruppa.

Temturnering Evans gambit (Turneringsservice)

De øvrige 16 spilte en ordinær hurtigsjakkturnering. Vinner ble Daniel Hagos etter innbyrdes oppgjør mot Kristoffer Gressli. Beste B-spiller ble. Bjørn L. Olsen.

Hurtigsjakk (Turneringsservice)

Velkommen neste torsdag til Budapest Gambit!