Klubbmesterskap i Hurtigsjakk (kveld 1/3)

18 deltakere spilte de tre første rundene av totalt 9. runder i klubbmesterskapet i hurtigsjakk. Betenkningstid er 25 minutter, med 10 sekunder ekstra per trekk. I runde 3 spilte Oddbjørn Ø. med de hvit brikkene mot Kjell Børre G. på førstebordet. Etter et meget komplisert midtspill, endte de opp med følgende stilling, hvit i trekket:

Oddbjørn valgte Qd5!? for å beholde initiativet. Hva tror du om stillingen? Plukk gjerne fram brett og brikker for å finne ut hva sort nå skal gjøre for å berge damen og stillingen. Kjell Børre valgte det naturlige Qa8 (?), men hvit klarte ikke å utnytte stillingen i tidsnød og tapte partiet.

Regler ved rokade:
Minner om FIDE´s regler §3.8a: «Dette er et trekk med kongen og et av tårnene av samme farge på spillerens første rad. Det regnes som ett kongetrekk og utføres slik: Kongen flyttes fra sitt utgangsfelt to felter mot tårnet, som står på sitt utgangsfelt. Deretter flyttes dette tårnet til feltet som kongen nettopp har passert.»

I følge regelverket (se §4 for detaljer) medfører berøring av tårn først, at denne brikken må flytes såfremt det finnes lovlige trekk – og rokade er ikke en mulighet. Motspiller har full anledning til å kreve at rørt brikke må flyttes i et hurtigsjakkparti også ved rokade, men det er jo også en mulighet til å informere motspiller om hvordan rokade skal utføres for så å la spillet gå sin gang.

På denne kvelden påpekte spiller (b) ulovlig trekk, og forlangte at spiller (A) skulle utføre tårntrekk – hvorpå spiller (A) valgte å gi opp hele partiet hvis han ikke fikk utføre rokade. Spiller (b) stod på sitt, men tilbød i diskusjon med turneringsleder og spiller (A) remis som resultat. Spiller (A ) avslo og sa at han heller valgte å tape partiet, såfremt det ikke kunne fortsette med rokade i den aktuelle stillingen.  Turneringsleder (Vegard) tok dette til etterretning og noterte ett poeng til spiller (b).

Resultatservice: Klubbmesterskap i hurtigsjakk