Andrius dominerte fischersjakk

Runde 1: RQBBNKNR, 0,24 fordel til hvit
Runde 2: RBBQKNRN, 0,28 fordel til hvit

Bobby Fischer hadde to store ideer til hvordan sjakk kunne bli bedre: tilleggstid per trekk og tilfeldig oppstilte offiserer.

Torsdag benyttet vi begge hans ideer.

Vi spilte det NRK har døpt fischersjakk. Innenfor noen gitte regler kan offiserene stilles opp tilfeldig – og så speiler sorts brikker hvits. Sjakken spilles som vanlig, men med 960 forskjellige utgangsstillinger, kan det bli kaos på brettet fra trekk 1.

Det mest merkverdige i hele turneringen var kanskje at det ikke ble en eneste remis?

Runde 3: RQBKNRNB, 0,13 fordel til hvit
Runde 4: NRKRBNQB, 0,32 fordel til hvit

I denne disiplinen var vår nyeste spiller suveren. Andrius Dobiliauskas tok sterke 5 av 5 poeng og viste spillestyrke på høyt nivå. På andreplass kom Øystein Andersen med 4 av 5 poeng og ratingpremiene gikk til Rune Justad (også 4 poeng) og Carl Fredrik Enevold (3 poeng).

Komplett resultatliste her

En annen fordel med fischersjakk er at det er mange av stillingene som er jevnere enn den vanlige utgangsstillingen, så sort skal ha bedre sjanse.

Runde 5: RKBNNBQR, 0,16 fordel til hvit

Faktisk har supercomputeren på analysis.sesse.net (strengt tatt supercomputeren til studentersamfunnet i Trondheim, presentert av «Sesse» på nett) stått på i ukesvis og vurdert alle 960 stillinger. Den har funnet ut at nærmere 640 av de 960 mulige utgangsstillingene gir sort bedre evaluering enn i den vanlige!

Den vanlige utgangsstillingen gir ifølge siste versjon av Stockfish 0,22 fordel til hvit. De vi spilte gir følgende:

Runde 1: RQBBNKNR, 0,24 fordel til hvit
Runde 2: RBBQKNRN, 0,28 fordel til hvit
Runde 3: RQBKNRNB, 0,13 fordel til hvit
Runde 4: NRKRBNQB, 0,32 fordel til hvit
Runde 5: RKBNNBQR, 0,16 fordel til hvit

Regler for Fischer-sjakk:

  • Offiserene plasseres tilfeldig, med følgende regler:
    • Kongen skal stå mellom tårnene
    • Løperene skal stå på ulikefargede felter
  • Rokade foretas ved at kongen og tårnet ender opp på samme felter som de ville gjort i vanlig sjakk (altså: ved rokade til dronningfløyen skal kongen ende på c1 og tårnet på d1, ved rokade til kongefløyen skal kongen ende på g1 og tårnet på f1). Ingen felter som kongen flytter over kan være truet, og som ved vanlig rokade, kan ingen felter som kongen eller tårnet flytter over være okkupert av andre brikker.
    • Det betyr at uttrykkene «kort rokade» og «lang rokade» kan bli veldig misvisende. Som f.eks. i stillingen vi spilte i runde 5, hvor den «korte» rokaden blir så lang som overhodet mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *