Velkommen til Fischer Random: Tirsdag 10. desember

Velkommen til Fischer Random Hurtigsjakkturnering hos Sjakklubben Stjernen

I høst vant Wesley So  historiens første VM i Fischer Random sjakk. Det var mange som fulgte med på NRK-sendingene, og flere fra Stjernen var frivillige under arrangementet. I etterkant av VM har mange medlemmer etterspurt en egen Fischer Random turnering i Stjernen, så derfor inviterer Vidar Andreassen til denne kvelden.

  • Dørene åpner klokka 18:30 med påmelding før klokka 19:00.
  • Startavgift: kr 50,- medlemmer / kr 100,- besøkende
  • Det spilles fem partier med tidskontroll 10 minutter + 5 sekunder ekstra per trekk
  • Turneringen spilles i en gruppe.
  • Det premieres i ratingrupper basert på antall spillere
  • Gratis kaffe og pepperkaker!

Tips: Det kan være lurt å prøve seg på noen partier på nett eller med en sjakkompis i forkant!

_ _ _

Fischer Random Sjakk er en variant av sjakk der startposisjonen for offisersbrikkene på første og åttende rad er resultatet av en trekning og stilles derfor opp tilfeldig. Oppsettet er symetrisk, og det finnes 960 ulike startposisjoner. Kongen står bestandig plassert mellom tårnene, løperne er på ulike farger og ellers er det tilfeldig. Et slikt utgangspunkt begrenser mulighetene for å ha en fordel gjennom å huske åpningstrekk i mange kombinasjoner, og du må starte tankevirksomheten fra trekk 1.

Rokade i Fischer Random kan være en nøtt for selv gode sjakkspillere, men det er egentlig nokså enkelt: Ved rokade ender kongen og tårnet på akkurat samme plass som vad lang og kort rokade i vanlig sjakk. Det skal ikke stå noen brikker i veien, og det er fremdeles et kongetrekk (hvis tårnet står på feltet kongen skal ende på…så kan du ta en titt på det omdiskuterte partiet mellom Carlsen og Nepo under sist VM…)

 


Fra NRK sin generalprøve på Henie Onstad kunstsenter, Høvikodden: Kjell Iversen (hvit) – Vegard Ramstad (svart): 0 – 1

De fire finalistene i historiens første VM i Fischer Random Chess.